TURDA, cel mai bun plan de mobilitate urbana din Europa in 2018

Turda este al 6-lea oraș european ce primește premiul pentru planificarea mobilității urbane durabile (Sustainable Urban Mobility Planning – SUMP – Award). Alături de ea, au mai fost premiate Viena și Igoumenitsa, ambele pentru mobilitate durabilă, prima în categoria marilor orașe, iar cea de-a doua într-o categorie nou-înființată, dedicată localităților urbane de dimensiuni mai reduse. Ceremonia de decernare a distincțiilor europene a avut loc miercuri, 21 martie, la Bruxelles.
Celelalte două finaliste ce au concurat pentru premiul SUMP 2018 au fost zona metropolitană Manchester (Marea Britanie) și Milano(Italia). Cele trei orașe au fost selectate de un juriu independent, format din experți în domeniul mobilității și transporturilor. Premiile le-au fost înmânate de comisarul european Violeta Bulc și de directorul general pentru mediu Daniel Calleja.

Juriul a acordat premiul SUMP 2018 orașului Turda pentru viziunea clară de planificare, strategia robustă de finanțare și obiectivele măsurabile. Totodată, juriul a apreciat pozitiv posibilitatea de replicare a strategiei și potențialul său de a constitui o inspirație pentru alte localități de dimensiuni similare (Turda având în jur de cincizeci de mii de locuitori). De asemenea, juriul a considerat că planul are un nivel de ambiție ridicat, dată fiind dimensiunea relativ redusă a localității, în special în domeniul mobilității în comun.
Planul de mobilitate urbana durabila Turda a fost elaborat de FIP Consulting in perioada 2016 – 2017 si cuprinde un portofoliu de proiecte in valoare de peste 130 milioane euro, pentru dezvoltarea sistemului de transport public in comun, a infrastructurii dedicate pentru toate modurile de transport si dezvoltarea sistemelor de mobilitate alternativa.
Reusita municipiului Turda si a FIP Consulting este cu atat mai impresionanta tinand cont de faptul ca este pentru prima data cand un oras din Europa de Est reuseste sa castige acest premiu, dar si faptul ca Turda este cel mai mic municipiu care obtine acest premiu.
Comunicatul de presa oficial al CE: https://ec.europa.eu/romania/news/20182103_premii_europene_mobilitate_urbana_durabila_ro